E-bike in het buitenland

De elektrische fiets maakt steeds meer opgang.  

Daar hoort ook een gepaste verzekering bij bijvoorbeeld voor je aansprakelijkheid als je een ongeval veroorzaakt.

In België is dat in veel gevallen de familiale verzekering voor zover je "fiets" niet onderworpen is aan de verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

In het buitenland valt met name de speedpedelec (met trapondersteuning tot 45 km/h) vaak wel onder de verplichte verzekering motorrijtuigen. 

De speedpedelec wordt daar regelmatig gelijkgesteld met een bromfiets.  In dat geval volstaat de dekking van de familiale verzekering niet en moet ook een internationale motorrijtuigenverzekeringskaart (IMK – voorheen de “groene” kaart) kunnen voorgelegd worden. Dat is onder meer het geval in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Behalve verzekeringstechnisch heeft deze indeling ook gevolgen met betrekking tot de plaats op de rijbaan of de leeftijd waarop met een speedpedelec mag gereden worden.  Maar ook of je iemand achterop mag nemen of de voorschriften qua kledij en beschermingsuitrusting verschillen dikwijls van land tot land.

Zo mag je in Duitsland bijvoorbeeld niemand achterop nemen, zelfs niet in een kinderzitje. 

In Frankrijk is dan weer een helm met bromfietskeuring noodzakelijk (norm ECE 22.05) en moet je steeds een fluo-hesje bijhebben.

Ga je met de fiets op vakantie? Kijk dan best even op voorhand de regels in het land van bestemming na om onaangename verrassingen te voorkomen.

 

Bron: anwb.nl / AV Familiale DVV / wegcode.be